«داوریار» یار مردم، یا یار دولت؟
رضا وارسته – فارماتودی: وزیر بهداشت و سایر مسوولان حوزه دارو تاکید دارند که در قالب طرح دارویار، هیچ افزایشی از بابت تغییرات قیمت دارو به جیب مردم تحمیل نخواهد شد و میگویند، نهتنها مابهالتفاوت قیمت تمام داروهای موجود در فهرست بیمه، از سوی سازمانهای بیمهگر پرداخت خواهد شد، بلکه در روزهای اخیر، ۳۶۶ قلم داروی دیگری هم که خارج از پوشش بیمه بودهاند، به این فهرست اضافه شده و حالا از فارماکوپه دارویی ایران، اقلام محدودی مشمول بیمه نیسند.
اما در این بین نکته مهم این است که مزیت طرح دارویار، صرفا متوجه بیمهشدگان است و هزاران شهروند فاقد بیمه از خدمات آن محرومند. در کنار این نباید از قطعی سیستم نسخه الکترونیک که حالا مبنای اصلی پرداخت بیمهها و سوبسیدها است و تاثیر آن بر پرداخت از جیب مردم چشم پوشی کرد.
هر روز به طور میانگین بیش از یک میلیون نفر به حدود 15 هزار داروخانه کشور مراجعه میکنند و قطعی سیستم در داروخانههای کشور علاوه بر تاثیر بر پرداختها سبب سرگردانی جمعیت زیادی میشود.
علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران در این خصوص میگوید: «نامناسب بودن زیرساختها سبب ایجاد مشکلاتی برای شهروندان شده است. برای نمونه در ساعات شلوغی داروخانهها سیستم قطع میشود و دیگر نمیتوان به شهروندان خدمات ارائه کرد. تا پنجشنبه گذشته وقتی سیستم داروخانهها قطع میشد، بسیاری از شهروندان ترجیح میدادند هزینه داروهای خود را به شکل آزاد پرداخت کنند تا وقتشان در داروخانهها گرفته نشود. اما از زمانی که طرح دارویار اجرا شده و قیمت داروی ایرانی از ۲۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرده، کمتر شهروندی میتواند هزینههای درمان خود را به شکل آزاد پرداخت کند. در نتیجه هنگام قطعشدن سیستم در داروخانهها اغلب شهروندان ترجیح میدهند، برای تهیه دارو منتظر بمانند تا سیستم دوباره وصل شود. »
در آن سو، با اجرای این طرح داروخانهداران هم نگرانیهای خودشان را دارند. نایب رئیس انجمن داروسازان ایران در اینباره میگوید: «به جای دولت، این داروخانهها هستند که یارانه دارو را میپردازند؛ هرچند دولت وعده داده که این پول را به داروخانهها برمیگرداند. اما با توجه به اینکه زمان دقیق پرداختها مشخص نیست، سبب ایجاد نگرانی شده است. با توجه به این شرایط در نامهای خطاب به رئیسجمهوری نوشتیم و توضیح دادیم که اگر روال پرداخت یارانه به داروخانهها مانند پرداخت بیمهها با تاخیر انجام شود، داروخانهها نمیتوانند به شکل بیمهای برای بیماران نسخه بپیچند و ناچار میشوند نسخهها را آزاد حساب کنند. »
دکتر زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم بر این نکته تاکید میکند: «در مورد این طرح و برای اجرای آن هیچگونه مشورتی با کمیسیون بهداشت نشده و اصلا کمیسیون در جریان اجرای آن نبوده است.
کمیسیون بهداشت بر این باور است که باید پیش از اجرای هر طرح نقاط ضعف و قوت آن دیده شده و زیرساختهای آن فراهم شود، چراکه با اجرای شتابزده مردم متضرر خواهند شد. اعضای کمیسیون تاکید دارند که منابع و زیرساختهای طرح باید به صورت کامل دیده شود تا در آینده اجرای طرح با مشکل مواجه نشود. از سویی نقدینگی بخش خصوصی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین بیمهها باید کمک کنند تا هزینهای از جیب مردم برای تهیه دارو پرداخت نشود.
هنوز ابهامات زیادی برای کمیسیون در مورد نحوه اجرای این طرح وجود دارد؛ افرادی که تحت پوشش بیمه خاصی نیستند و داروها را باید به صورت آزاد بخرند، نباید متضرر شوند و قیمتها به گونهای نباشد که توان پرداخت را نداشته باشند. اعضای کمیسیون به صراحت به دولت هشدار دادند که در صورت عدم اجرای صحیح این طرح اعمال ماده 234 و شکایت به کمیسیون اصل نود را در دستور کار قرار داده و از ابزارهای نظارتی برای جلوگیری از تضییع حقوق مردم استفاده میکند، چون تامین منافع مردم اولویت اصلی نمایندگان است. »
حالا باید منتظر ماند تا سرانجام مشخص شود، نتیجه اجرای طرح دارویار به نفع مردم تمام میشود و یا به زیان آنها خواهد بود؛ سرانجامی که به طور قطع نتیجه آن بهزودی مشخص میشود.