در مراسم افتتاحیه فارمکس مطرح شد: 70 درصد از مواد اولیه دارو در داخل تولید می‌شود

در چهارمین دوره نمایشگاه فارمکس بیش از ۱۰۰ برنامه آموزشی تخصصی متنوع در حوزه صنعت داروسازی ایران در راستای تحقق این شعار و به منظور به‌روزرسانی و توانمندسازی صنایع دارویی کشور برگزار می‌شود.

چهارمین نمایشگاه بین‌المللی فارمکس امروز در مجتمع نمایشگاهی ایران مال، با هدف توسعه همکاری‌های تجاری در صنعت داروسازی افتتاح شد.

به گزارش فارماتودی در افتتاحیه نمایشگاه بین المللی مواد اولیه دارویی (فارمکس)، محمدرضا موسوی، صاحب صنایع شیمیایی کیمیاگران به عنوان یکی از سخنرانان مراسم افتتاحیه درباره پیشرفت‌ مواد اولیه در دهه اخیر گفت: بخش قابل توجهی از نیاز دارویی کشور به صورت داخلی برطرف می‌شود. به طوری‌که از سه هزار دارویی که در فهرست رسمی دارویی کشور ثبت شده است، حدود دوسوم تولید داخل هستند. از این میان حدود 410 قلم مواد اولیه دارویی هستند که شامل 356 مولکول جدید و 54 مولکول نیمه‌ساخته‌شده هستند.

او ادامه داد: حدود 68 درصد ارزش فروش کل دارو در ایران متعلق به داروهای تولید داخل است. همچنین بیش از 70 درصد از نیازهای مواد اولیه در داخل تولید می‌شود و حدود 600 میلیون دلار نیز واردات داریم.

او با اشاره به تاثیر بالای نیروی انسانی تحصیل‌کرده و رشد صنعت پتروشیمی در پیشرفت صنعت مواد اولیه دارویی، افزود: مواد اولیه دارویی کوچک مقیاس و حد واسط درصورتی تامین می‌شود که زیرساخت‌های لازم در صنعت پتروشیمی کشور فراهم باشد. علاوه ‌براین بیش از 26 هزار تحصیل‌کرده دانشگاهی داریم که برای ورود به شرکت‌های دانش بنیان آماده هستند و از این ظرفیت باید استفاده شود.

موسوی در ادامه تولید ماده موثره آسپرین، متفورمین، مفنامیک و… را به عنوان دستاوردهای کیمیاگران نام برد.

100 درصد از بسته‌بندی‌ها داخلی است

در ادامه این مراسم، محمد مهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت نیز گفت: در حوزه تولید مواد موثر دارویی، جانبی و بسته‌بندی قبل از انقلاب هیچ عملکردی نداشتیم و این تولیدات از دستاوردهای انقلاب محسوب می‌شود. به طوری که اکنون بیش از 412 مولکول شیمیایی و پیچیده و قریب به صددرصد بسته‌بندی در داخل کشور تولید می‌شود. همچنین 400 نوع پلیمر در حوزه جانبی از تولیدات داخل محسوب می‌شود.

برداران ادامه داد: برای اینکه سرعت این صنعت را بیشتر کنیم، نیاز به حمایت صنعت پتروشیمی داریم. در حال حاضر، ما قدرت رشد علمی بالایی داریم؛ به طوری‌که از حدود 46 شرکت مواد اولیه، 41 شرکت دانش بنیان هستند.

او افزود: با این حال ما در صادرات ضعیف هستیم و ارزبری ما حدود 100 میلیون است. با اینکه حدود 620 میلیون دیگر نیز قابلیت تولید در داخل را دارد.

معاون صنایع عمومی وزارت صمت تاکید کرد: بخشی از چالش‌های ما به دلیل ارتباطات ناسالم است. برای مثال ما نیاز‌ داخلی برای فاکتور 8 را تامین کرده بودیم، اما به دلیل فساد در این زمینه تنها قادر به فروش و عرضه بخش محدودی از آن شدیم.

راه‌اندازی شبکه ملی آزمایشگاهی

پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه‌ افتتاحیه فارمکس تاکید کرد: طرحی در دو هفته آینده به نام شبکه ملی آزمایشگاهی به تصویب می‌رسد. تا کنون ارتباط ارگانیکی بین آزمایشگاه‌ها و وزارت بهداشت و صنعت نبود و آزمایشگاه‌ها به صورت جزیره‌ای و سازمانی فعالیت می‌کردند. به طوری‌که 300 هزار تجهیزات در این صنعت وجود داشت که از ظرفیت آن استفاده نمی‌شد.

او تاکید کرد: با طرح شبکه ملی آزمایشگاهی، تمام مجموعه‌های تحقیقاتی با یک مدیریت واحد برای محققان، پژوهشگران و صنعت‌گران قابل ارائه خواهند بود‌. استانداردسازی تجهیزات از خدمات این شبکه خواهد بود که در قالب پلتفرم ارائه نی‌شود.

صالحی در ادامه درباره طرح دوره پسادکتری گفت: این دوره یک مدرک دانشگاهی نیست و بیشتر تجربه‌محور است. با صحبت‌هایی که انجام شده افرادی که در این دوره شرکت می‌کنند، می‌توانند از مزایای معافیت در خدمت سربازی، سابقه کار، بیمه و…بهره‌مند شوند. در تمام کشورهای جهان این طرح وجود دارد. ما نیز 15 هزار دانش آموخته فوق دکتری داریم که بستر مناسبی برای بهره‌مندی از آن‌ها در این طرح وجود دارد.

او افزود: ما برای تمام trlها، از بازار تا تحقیقات پسا دکتری داریم.

صالحی در ادامه به قانون جهش تولید اشاره کرد که ضرف سه ماه آیین‌نامه‌ آن باید اجرایی شود.

به گزارش فارماتودی، سخنران بعدی این مراسم، محسن فتحی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان بود که درباره قانون جهش تولید گفت: با نهایی شدن این قانون بخشی از دغدغه ما برطرف شد. بحث اصلاح نظام ارزی از زمان شانه‌ساز مطرح بود و در مجلس سیزدهم با اصلاح یارانه دارو در نظام دارویی به نتیجه رسید. مجلس و کمیته دارو هر یک شنبه در خصوص نظام دارو جلسه دارند و از صنعت پخش و تولید تقاضا داریم با حضور در این جلسات دغدغه‌های خود را بیان کنند.

تراز تجاری کشور منفی است

در این نمایشگاه،  مصطفی قانعی، رئیس ستاد زیست فناوری کشور با اشاره به ماده 13 قانون جهش تولید دانش بنیان و بند ب ماده 11 این قانون افزود: تراز تجاری کشور منفی است و سالانه حدود 935 میلیون دلار ماده اولیه دارویی و 900 میلیون دلار فرم نهایی دارو به کشور وارد می‌شود که نشان دهنده وابستگی تامین سلامت به واردات است.

قانعی ادامه داد: در بخش داروها و واکسن، کشاورزی و غذا و تجهیزات پزشکی که در مجموع 167 محصول تولیدی می‌شوند، 83.5 میلیون دلار حمایت کردیم که پتانسیل ارزی معادل 1304 میلیون دلار را برای ما فراهم می‌کند.

او درباره صندوق سهامداران اکسیر زیست پارسیان افزود: در این صندوق معاونت علمی و فناوری 50 میلیارد تومان، بخش خصوصی 50 میلیارد تومان، صندوق نوآوری و شکوفایی 50 میلیارد تومان، پذیره‌نویسی بورس 150 میلیارد تومان و صندوق سرمایه گذاری ستارگان 50 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

در پایان فرامرز اختراعی، رئیس برگزارکننده فارمکس گفت: ما بیش از 70 درصد مواد موثره را با قیمت منطقی و کیفیت مطلوب تولید می‌کنیم و تجربه صادرات به اروپا، کانادا و ژاپن داریم که نشان‌دهنده این است که منطبق با فارماکوپه‌های بین‌المللی هستیم‌.

او درباره مشکلات صنعت مواد اولیه دارویی گفت: ظرفیت کشور ما در تولید به دلیل ثروت ناشی از نفت و صادرات آن، کمتر دیده شده است. با این حال در سال‌های اخیر، استراتژی کلان کشور بر توسعه فناوری و تولید داخل استوار است. البته پیچیدگی منافع دلالان در این صنعت و پشتیبانی کم دولت باعث می‌شود سرعت پیشرفت در مواد اولیه کند شود.

به گزارش خبرنگار فارماتودی، با وجودی که از اعضای وزارت بهداشت و معاونت سازمان غذا و دارو برای حضور در این افتتاحیه دعوت شده بود، عدم حضور آنان در این مراسم گلایه تولیدکنندگان صنایع دارویی کشور را به‌دنبال داشت.

طبق گزارش‌ها، در چهارمین دوره نمایشگاه فارمکس بیش از ۱۰۰ برنامه آموزشی تخصصی متنوع در حوزه صنعت داروسازی ایران در راستای تحقق این شعار و به منظور به‌روزرسانی و توانمندسازی صنایع دارویی کشور برگزار می‌شود.

این نمایشگاه از سه‌شنبه یکم شهریور ماه تا چهارم همین ماه در ایران مال در حال برگزاری است.

به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *