الجزایر؛ پیشرو در صنعت داروسازی آفریقا
الجزایر تنها طی چند دهه تبدیل به یکی از پیشروان صنعت تولید دارو در آفریقا شده است. ارزش داروهای تولیدی این کشور در سال گذشته به بیش از ۲.۵ میلیارد دلار رسید. حدود ۲۰۰ واحد تولیدی ۷۰ درصد نیازهای عمومی دارویی کشور را پوشش میدهند که این موضوع با توجه به تنش فراوان در بازارهای جهانی، موهبتی است.
به گزارش فارماتودی به نقل از یورونیوز، آزمایشگاههای فراتر رازس نمونهای از این شرکتهای تولید دارو است. در میانه دوران همهگیری ویروس کرونا، این آزمایشگاه یک داروی ضد انعقاد خون به بازار عرضه کرد که برای بیماران کرونایی تجویز میشد. این نخستین باری بود که داروهای بیوسیمیلار یعنی داروهایی که از موجودات زنده ساخته میشوند در الجزایر تولید می شد.
عبدالرحمان بودیبا، مدیر کل فراتر رازس میگوید: «جهان امروز به سوی فناوری زیستی پیش میرود. ما این روند را همچون آزمایشگاههای بین المللی با نوآوری دارویی به وسیله جهت دهی تولید به سوی بیوسیمیلارها و تولید محصولاتی به روش کشت سلولی پیش بینی کرده بودیم.»
این شرکت قصد دارد صادرات خود را افزایش دهد اما اولویت دیگر آن برداشتن گامی به سوی خودکفایی است. فراتر رازس با استفاده از نتایج تحقیقات سعی در سنتز مواد آلی دارد.
حمزه منصور، مدیر عامل فراتر رازس میگوید: «اگر ما بتوانیم سنتز زیستی انجام دهیم، دیگر نیازی به وارد کردن مواد خام نداریم. ما مواد خام را خود تولید خواهیم کرد، از سنتز زیستی اطمینان حاصل کرده و روند تولید را از ابتدا تا انتها خودمان انجام میدهیم.»
تولید داروهای ضد سرطان در الجزایر
با تغییر نگرش به محصولات بهداشتی از محصولات صرفا سودآور به اهرمی برای رشد اصلاحات بسیاری انجام شده و این اصلاحات تغییر پارادایمی را در کشور به وجود آورده است. آزمایشگاه خصوصی دیگری به نام بیوفارم (Biopharm) اخیرا شروع به عرضه داروهای ضد سرطان کرده است. البته تولید این محصولات نیازمند توسعه زیرساختهای پیچیده و سرمایه گذاری کلان است.
عیادی الغانی، مدیر عامل بیوفارم میگوید: «بسیار مهم است که بدانیم صنعت داروسازی پیش راننده فضای عمومی صنعت در الجزایر است. این صنعت نرخ رشدی دو رقمی را طی ۲۰ سال گذشته تجربه کرده و چالش کنونی آن بدست آوردن دانش فنی برای تولید فناوریهای نوین است. هدف ما حرکت به سمت هرمونشناسی است. چرا در آیندهای نزدیک به سراغ داروهای زیستی نرویم؟»
بیوفارم در آزمایشگاه تحقیق و توسعه خود با همکاری جامعه علمی و دانشگاهی الجزایر محصولات آینده این شرکت را توسعه میدهد. هدف توسعه در سطح جهانی صنعتی جوان است. داروسازی الجزایر که در حال حاضر تامین کننده ۷۰ درصد از نیاز داخلی این کشور استبه دنبال تامین آن ۳۰ درصد باقی مانده است.
ایدیر بوتیمار، رئیس مرکز تحقیق و توسعه بیوفارم میگوید: «این ۳۰ درصد باقیمانده محصولات نوآورانه ای هستند که توسعه آنها بسیار مشکل تر است. همهچیز مبتنی بر نوآوری است و این کلید موفقیت در صنعت است. برای دستیابی به این محصولات باید در منابع انسانی، اماکن تحقیقاتی و مراکز تحقیق و توسعه سرمایهگذاری کنیم.»
اولین تولید کننده انسولین درآفریقا
بیوکر (Biocare) اولین تولید کننده انسولین در آفریقا است. تولید انسولین باعث کاهش سطح واردات الجزایر و هزینههای مربوط به بیماری دیابت شد. بیماری دیبابت یکی از مشکلات اصلی سلامت در الجزایر است. عبدلقادر عمراوی، مدیر کل شرکت بیوکر میگوید: «شیوه تولید و فناوری ما در قاره آفریقا منحصر به فرد است. انسولین محصولی حیاتی برای بیماران الجزایری و آفریقایی است.»
تولید واکسن کرونا در آفریقا
الجزایر برای حیات بخشیدن به استراتژی سلامت خود به آزمایشگاه عمومی صیدال (Saidal) متکی است. این آزمایشگاه یکی از اولین تولید کنندگان واکسن کرونای کروناواک با همکاری چین در قاره آفریقا بود. شرکت صیدال با استفاده از مراکز تخصصی منطقهای خودش از توصعه یک صنعت یکپارچه در آفریقا حمایت میکند.
فطوم اقاسم، مدیر عامل صیدال میگوید: «درخواست شرکای آفریقایی ما برای در اختیار داشتن بخشی از صنعت داروسازی در کشورشان روز به روز افزایش مییابد و صیدال میتواند این کار را برای آنها انجام دهد. میدانید، هیچ چیزی مهمتر از سلامتی نیست. پس وقتی ما امنیت سلامت را به مردم بدهیم، امنیت غذایی هم در پس آن میآید. و این دو، مهمترین زمینههای توسعه آفریقا و الجزایر هستند.»
یکی از چالشهای الجزایر، متقاعد کردن اهداکنندگان عمده دارو مانند سازمان بهداشت جهانی برای خریدن داروهای آفریقایی است. این کار موجب ایجاد ارزش افزوده برای این داروها میشود.