مقابله با چاقی و دیابت با داروی آسم
درک عمیق ما از انواع مختلف چربی در بدن راههای جدیدی را برای دستکاری بالقوه فرآیندهای متابولیک برای نتایج بهتر سلامتی ارائه میدهد و تحقیقات جدید بر روی یک داروی موجود آسم مسیر نویدبخش جدیدی را باز کرده است.
به گزارش فارماتودی، محققان یک متابولیت را یافتهاند که چربی نوع بد در بدن را به نوع مطلوبتری تبدیل میکند. این متابولیت امید به درمانهای جدید برای چاقی با حداقل عوارض جانبی را افزایش میدهد.
این مطالعه جدید که در Scripps Research انجام شد، بر تفاوت بین چربی سفید و چربی قهوهای در بدن انسان و فرآیندهای متابولیکی که یک نوع چربی را به دیگری ارتقا میدهد، متمرکز است. سلولهای چربی سفید انرژی اضافی را دربرامدگی شکم و پهلوها ذخیره میکنند، در حالی که سلولهای چربی قهوهای انرژی ذخیرهشده را برای تولید گرما میسوزاند و به رفع عدم تعادل متابولیک که میتواند منجر به شرایطی مانند چاقی و دیابت شود کمک میکنند.
روشهای غربالگری پیشرفته آنها را به یک دارو آسم تایید شده توسط FDA به نام زافیرلوکاست (zafirlukast) سوق داد.
آزمایشهای کشت سلولی نشان داد که زافیرلوکاست میتواند سلولهای چربی پیش ساز را به سلولهای چربی عمدتا قهوهای تبدیل کند و همچنین سلولهای چربی سفید را به قهوهای تبدیل کند. با این حال، مشکل این بود که زفیرلوکاست زمانی که در دوزهای بالا تج… ز میشود سمی است، و سؤالاتی در مورد اینکه دقیقاً چگونه این اثرات را دارد باقی میماند.
کریستن جانسون، نویسنده ارشد این مطالعه، میگوید: ما نیاز به استفاده از ابزارهای اضافی برای تجزیه مواد شیمیایی در مکانیسم زافیرلوکاست داشتیم. به روشی دیگر، آیا میتوانیم متابولیتی پیدا کنیم که همان اثر عملکردی زافیرلوکاست را داشته باشد، اما بدون عوارض جانبی باشد.
یکی دیگر از روشهای غربالگری پیشرفته به نام متابولومیک فعالیتهای آغاز شده با دارو، پاسخهایی را در اختیار دانشمندان قرار داد. این روش آنها را قادر میسازد تا هزاران متابولیت را به صفر برسانند که باعث تشکیل سلولهای چربی قهوهای میشود و این کار را بدون آسیب رساندن به سلول انجام داد.
این متابولیت که myristoylglycine نامیده میشود، تنها متابولیت از هزاران مورد غربالگری بود که دارای این ویژگیهای خاص بود. این متابولیت بر اساس درمان زافیرلوکاست بیوسنتز میشود و قابلیت قهوهای شدن چربی را بدون داشتن اثرات سمی دارو تقلید میکند.
این نویدبخش مسیر محققان به سمت استفاده درمانی است و همچنین نشان میدهد که چگونه میتوان از متابولیتهای طبیعی برای درمان بیماری استفاده کرد.
گری سیوزداک، یکی از نویسندگان ارشد این مقاله میگوید: دلیل اینکه بسیاری از انواع مولکولها به عنوان دارو به بازار نمیروند، سمی بودن آنها است. با فناوری خود، میتوانیم متابولیتهای درونزا را از بدن خارج کنیم که میتوانند تأثیری مشابه یک دارو با عوارض جانبی کمتر داشته باشند. پتانسیل این رویکرد حتی با تایید اخیر FDA ازداروی Relyvrio، ترکیبی از دو متابولیت درون زا برای درمان اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) مشهود است.