شربت آزیترومایسین؛ موارد مصرف و تداخلات دارویی

آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک پرمصرف از گروه ماکرولید‌هاست که به اشکال مختلف قرص کپسول و شربت وجود دارد؛ البته باید بدانید که به طور کلی آزیترومایسین به عنوان اولین درمان استفاده نمی‌شود.

یکی از دارو‌های درمان عفونت، آزیترومایسین (Azithromycin) است که برای بزرگسالان به صورت قرص و برای کودکان به صورت شربت وجود دارد. شربت آزیترومایسین در واقع یک آنتی‌بیوتیک است که با باکتری‌ها مقابله می‌کند.

در این مطلب موارد مصرف این شربت، مقدار و نحوه مصرف و همچنین تداخلات دارویی آن آورده شده است.

شربت آزیترومایسین برای عفونت‌‌های حاد

آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک پرمصرف از گروه ماکرولید‌هاست که به اشکال مختلف قرص کپسول و شربت وجود دارد؛ البته باید بدانید که به طور کلی آزیترومایسین به عنوان اولین درمان استفاده نمی‌شود. این دارو هم در بزرگسالان و هم در اطفال قابل استفاده است. آزیترومایسین دارای سه ترکیب است که عبارت هستند از:

موارد مصرف آزیترومایسین

عفونت‌های حاد ناشی از باکتری‌ها (مانند عفونت‌های ریه، گوش، پوستی، سینه پهلو و اسهال) سینوزیت باکتریایی حاد عفونت‌های یورتریت و سرویسیت عفونت ادراری و عفونت رحم در زنان التهاب‌های معده و روده‌ای در مواردی هم قرص آزیترومایسین 250، برای جوش‌های عفونی پوست با علت باکتریایی کاربرد دارد.

توجه: این دارو جایگزین مناسبی برای کودکانی است که به پنی سیلین حساسیت دارند؛ می‌توان همراه با غذا یا به تنهایی آن را مصرف کرد.

مقدار مصرف آزیترومایسین

از آنجا که این دارو می‌تواند در عملکرد دارو‌های دیگر در بدن اختلال ایجاد کند، لازم است پیش از شروع مصرف، لیستی از کلیه‌ی دارو‌های مصرفی خود در اختیار پزشک قرار دهید. مصرف خوراکی این دارو، ممکن است به صورت تک دوز و یا به صورت دوره‌ 3 تا 5 روزه باشد.

پس مقدار و نوبت مصرف را حتما از پزشک یا داروساز خود سوال کنید.

نحوه مصرف آزیترومایسین

کپسول آزیترومایسین بهتر است با معده‌ خالی یک ساعت قبل یا دو ساعت پس از غذا مصرف شود، اما در صورت داشتن معده درد، می‌توان آن را همراه با غذا مصرف کرد. قرص و شربت این دارو، با غذا تداخلی ندارد و می‌توان آن را قبل یا پس از غذا مصرف کرد. نکته: بین مصرف آزیترومایسین و مصرف آنتی‌اسید‌های حاوی آلومینیوم و منیزیم و شربت‌های ضد اسید معده، باید حداقل دو ساعت فاصله باشد.

عوارض جانبی شربت آزیترومایسین

هر دارو به موازات ایجاد اثرات درمانی مورد نظر، ممکن است سبب بروز عوارض ناخواسته نیز شود. اما توجه داشته باشید که اگر عوارض جانبی شدید و مکرر بود، حتما با پزشک تماس گرفته یا به درمانگاه مراجعه کنید.

معده درد و تهوع و سوء هاضمه (با یک رژیم غذایی حاوی وعده‌های غذایی سبک، ساده و حاوی فیبر مناسب و با محدود کردن غذا‌های چرب و پر ادویه این علائم را کاهش دهید.) احساس گیجی و خستگی ضعف و بی‌خوابی بروز اسهال خفیف (در صورت شدید شدن اسهال و ادامه‌ آن به پزشک مراجعه کنید.) سردرد (مایعات به مقدار کافی مصرف کنید.) افت فشار خون تپش شدید قلب و آریتمی قلبی (افرادی که از پیش مشکل قلبی دارند بیشتر در معرض خطرات قلبی هستند.) التهابات پوستی مانند لکه‌های قرمز پوستی یا کهیر

تداخلات دارویی شربت

مصرف همزمان این دارو با آنتی اسید‌های حاوی آلومینیوم و منیزیم، سطح سرمی این دارو را کاهش می‌دهد. مصرف آزیترومایسین در بیمارانی که از وارفارین استفاده می‌کنند، زمان PT را افزایش می‌دهد. (این زمان، فعالیت مسیر خارجی انعقاد خون و فاکتورهای دیگر را مشخص می‌کند.) مصرف آزیترومایسین سطح پلاسمایی تئوفیلین را افزایش می‌دهد. مصرف همزمان آزیترومایسین با فنی‌توئین، باربیتورات‌ها، کاربامازپین و سیکلوسپورین، خطر مسمومیت با این دارو‌ها را افزایش می‌دهد.

موارد منع مصرف

از داروی آزیترومایسین در موارد زیر یا نباید استفاده کرد و یا باید طبق تجویز و نظر پزشک متخصص باشد.

بیماری کبدی بیماری کلیوی ابتلا به اختلالات ریتم قلب سطح پایین پتاسیم در خون ابتلا به بیماری میاستنی گراویس بارداری دوران شیردهی در صورت بروز هر نوع حساسیتی

شرایط نگهداری آزیترومایسین

دارو را در ظروف در بسته و در درجه حرارت 15 تا 30 درجه سانتیگراد نگهداری کنید. شربت را حداکثر 10 تا 14روز در یخچال نگه دارید. پس از اتمام تاریخ انقضایی که روی برچسب و کارتن نوشته شده است، از این دارو استفاده نکنید.

موارد کلی

  1. آنتی بیوتیک‌ها را دقیقا مطابق دستور پزشک مصرف کنید و دوره‌ درمان را حتی اگر احساس بهبودی می‌کنید و علائمتان برطرف شده است، کامل کنید.
  2.  کودکان معمولاً فرم شربت آزیترومایسین تجویز می‌شود و مقدار مصرف آن در هر نوبت، با توجه به وزن و شرایط کودک، توسط پزشک تعیین می‌شود.
  3. عمر این شربت 68 ساعت است. دارو متابولیزه نمی‌شود و اغلب در مدفوع و همراه صفرا دفع می‌شود. کمتر از 10 درصد دارو در ادرار دفع می‌شود.
  4. اگر یک نوبت از دارو فراموش شد، این نوبت از دارو را مصرف نکرده و بقیه را طبق دستور قبلی مصرف کنید.

با خواندن این مطلب متوجه شدید که شربت آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک است که با باکتری‌ها مقابله می‌کند. این توصیه را جدی بگیرید که از خود‌درمانی با آنتی بیوتیک‌ها باید اجتناب کرد و برای مصرف هر گونه دارویی پزشک باید اعمال نظر کند.

به اشتراک بگذارید

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *