ذبیح‌الله اعظمی و فرامرز خدائیان در برنامه کشیک سلامت: بی‌کیفیت‌ترین سموم کشاورزی از چین و هند وارد کشور می‌شوند

قانون حفظ نباتات از سال 46 تاکنون به‌روز رسانی نشده بود، اما به تازگی برخی از سموم به فهرست موجود اضافه شده است و اکنون با اعمال دستورالعمل‌های سختگیرانه محصولات به درستی پایش می‌شوند.

ذبیح‌الله اعظمی، سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی و فرامرز خدائیان، مدیرکل امور فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو عصر شنبه با حضور در برنامه زنده کشیک سلامت، سلامت محصولات کشاورزی ایرانی و چرایی باقی‌ماندن سموم کشاورزی در مواد غذایی را به بحث و ارزیابی گذاشتند.

خدائیان در پاسخ به پرسش مجری برنامه مبنی بر اینکه سازمان غذا و دارو تا چه حدی بر سلامت محصولات کشاورزی نظارت می‌کند، گفت: در سازمان غذا و دارو مطابق با قوانین و اسناد موجود،‌ مواد خوراکی و محصولات کشاورزی پایش می‌شوند و محصولاتی که با استانداردها انطباق نداشته باشند، به دستگاه‌های ذیربط مرجوع می‌شوند.

او ادامه داد که تمام فرآورده‌های کشاورزی مطابق با ماده 28 آیین‌نامه اجرای قانون حفظ نباتات در سازمان غذا و دارو نظارت و پایش می‌شوند.

بازگشت محصولات از روسیه سیاسی بود

خدائیان با اشاره به بازگشت برخی از محصولات کشاورزی به کشور گفت که بازگشت محصولات در دنیا امری مرسوم است و کشور ما در این زمینه مستثنی نیست. بازگشت محصولات از روسیه تاحدودی سیاسی و سهل‌انگاری دوستان ما در وزرات جهاد کشاورزی دولت قبل بود. در آن زمان مسکو چند نامه زده بود که وجود هفت نوع سم در فلفل دلمه‌ای‌های صادرشده، مطابق با استانداردهای ما نیست که به آن پاسخی داده نشده بود. روسیه پیش از آن فلفل دلمه‌ای‌های صادراتی ترکیه و چین را نیز پس فرستاده بود.

او افزود که ما محصولات پس‌فرستاده شده را آزمایش کرده‌ایم که سالم بود اما جو مسموم آن زمان باعث شد تا موضوع جنجالی شود و حتی آنها را در مناطق ضعیف به‌صورت رایگان توزیع کردیم.

مدیرکل امور فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو تاکید کرد: از سال 1346 میزان حد مجاز باقی‌مانده سموم (MRL) که نظارت آن زمانی بر عهده موسسه گیاه پزشکی بود و زمانی هم بر عهده وزرات بهداشت، در برخی از مواد غذایی مشخص نشده بود و انجام نمی‌شد؛ اما حدود شش ماه است که این نظارت بر تمامی سموم کشاورزی اعمال می‌شود.

تجهیز و راه‌اندازی آزمایشگاه‌های مرجع

اعظمی درباره اقدامات کمیسیون کشاورزی مجلس و با اشاره به بازگشت محصولات کشاورزی ایرانی از کشور روسیه، گفت که کشاورزان ما سال گذشته از پنج سمومی استفاده می‌کردند که مجاز نبود؛ هرچند همین موضوع باعث بازگشت فلفل دلمه‌‌ای‌ها از روسیه شد، اما اتفاق خیری بود و متوجه شدیم که زیرساخت‌ها برای کنترل و نظارت موجود ندارد و به‌دنبال آن بودجه‌ای در سال 1401 برای تجهیز و راه‌اندازی آزمایشگاه‌های مرجع تخصیص داده شد.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس در ادامه افزود: وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی باید به‌عنوان متولیان امر پاسخگو باشند. کشاورزان ما قطعا استانداردها را رعایت نمی‌کنند و متاسفانه آموزش در این زمینه وجود ندارد اما با تجهیز آزمایشگاه‌ها اکنون محصولات کشاورزی ایرانی با استاندارد بالایی تولید می‌شوند.

او افزود که قانون حفظ نباتات از سال 46 تاکنون به‌روز رسانی نشده بود، اما به تازگی برخی از سموم به فهرست موجود اضافه شده است و اکنون با اعمال دستورالعمل‌های سختگیرانه محصولات به درستی پایش می‌شوند.

اعظمی با بیان این نکته که هنوز برخی از سموم ممنوعه در جهان در کشور ما استفاده می‌شود، در ادامه گفت که این سموم از کشورهای نظیر پاکستان و یا کشورهای حاشیه خلیج فارس وارد کشور می‌شوند. این سموم ممنوعه به شدت بر محیط‌زیست تاثیر منفی می‌گذارند. همچنین استفاده از کودها و سموم زیستی به محیط‌زیست آسیب می‌زنند که در برخی از موارد، خاک و آب را آلوده می‌کنند.

این نماینده مجلس درباره واردات کودهای بی‌کیفیت هم گفت: در گزارش‌ها آمده است که برخی از عناصر سنگین با کودهای چینی به کشور وارد می‌شوند و متاسفانه برخی از تجار بی‌کیفیت‌ترین سموم را از چین و هندوستان خریداری می‌کنند اما مجلس این موضوعات را دنبال می‌کنند و مردم نگران نباشند.

کشیک سلامت به تهیه‌کنندگی سهیل سلیمانی کاری است از گروه سلامت اجتماعی که روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه حوالی ساعت ۱۸ از شبکه سلامت سیما پخش می‌شود.

به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *