روزنامه جوان: مردم توان خرید دارو را ندارند!
مردم از پس قیمت داروهایی که نسبت به پارسال دو تا سه برابر یا بعضاً بیشتر افزایش قیمت داشته بر نمیآیند و در این صورت بیشترین فشار بر دوش مردم خواهد بود، چه از نظر قیمت دارو چه از نظر اینکه ممکن است با کمبود دارو مواجه شویم.
به گزارش فارماتودی، روزنامه جوان در گفتوگو با نایب رئیس انجمن داروسازان درباره وضعیت تأمین دارو در ۱۴۰۲ با عنوان«تأمین دارو در گرو تأمین بودجه» این گونه آورده است:
بحران کمبودهای بیسابقه دارویی در پاییز امسال نگرانیهایی را در پی داشت. هر چند با واردات داروی هندی و در نهایت کوتاه آمدن دولت برای افزایش قیمتها در برابر شرکتهای داروسازی که البته آنها هم اغلب دولتی و عمومی بودند، تا حدودی اوضاع مدیریت شدهاست، اما نگرانیها همچنان باقی است. بگذریم از اینکه اگر پای درد دل پزشکان بنشینید متوجه خواهید شد داروهای هندی اثربخشی لازم را نداشتند و ماده مؤثره آنها کمتر از مقدار ادعا شده و قیمتشان چیزی نزدیک به سه برابر داروهای وطنی بود.
ماجرا به جایی رسید که یکی از این اقلام دارویی از بازار جمعآوری شد. البته که ما خوششانس بودیم! چراکه اخباری مبنی بر مرگ و میرهایی در کشورهای افریقایی به واسطه مصرف داروی هندی شنیده شد. حالا، اما نگرانیها برای موج تازه کمبودهای دارویی همچنان باقی است. این بار سید حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو درباره احتمال کمبودهای دارویی هشدار میدهد و نگرانیهایش را رسانهای کردهاست.
این نگرانیها با کاهش شدید سه ردیف اعتباری سازمان غذا و دارو در ۱۴۰۲ شکل گرفته که به جای ۱۰۵ هزار میلیارد تومان بودجه پیشنهادی سازمان غذا و دارو، سازمان برنامه و بودجه تنها ۶۰ درصد این مبلغ یعنی ۶۹ هزار میلیارد تومان بودجه را در سال ۱۴۰۲ به طرح دارویار اختصاص دادهاست. به سراغ دکتر علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان رفتهایم تا سؤالاتمان را درباره وضعیت دارویی کشور در سال آینده با وی مطرح کنیم.
آقای دکتر فاطمی! پیش از این هشدارهایی از سوی سازمان غذا و دارو و برخی کارشناسان از جمله خود شما داده شدهبود مبنی بر اینکه ممکن است در بهمن ماه با موج دوم کمبودهای دارویی مواجه شویم. حالا دوباره رئیس سازمان غذا و دارو با توجه به کاهش بودجه در سال ۱۴۰۲ درباره کمبودهای دارویی هشدار داده است. از نظر شما به عنوان نایب رئیس انجمن داروسازان این کمبودها چقدر جدی است؟
کمبودهای دارویی در دو بخش رخ میدهد کمبودهای دارویی به دو حالت اتفاق میافتد. نخست اینکه احتمال دارد در نیمه دوم بهمن ماه با موجی از کرونا مواجه شویم که این مسئله موجب خواهد شد برخی از داروها همچون سرمها، آنتیبیوتیکها یا داروهایی که برای کرونا استفاده میشوند، با افزایش مصرف روبهرو شود که خودش باعث کمبودهای دارویی میشود. یکی دیگر از دلایل کمبودهای دارویی کاهش تولید است. اگر بنا باشد بودجه کافی برای دارویار یا طرح تأمین منابع دارویی اختصاص داده نشود، طبیعتاً شرکتها داروی کمتری تولید میکنند. علت اینکه در مهر و آبان با مشکل تأمین دارو مواجه شدیم هم همین بود که شرکتهای دارویی کمتری تولید داشتند و با کمبود بیسابقه دارو در حوزه آنتیبیوتیکها روبهرو بودیم.