در برنامه کشیک سلامت عنوان شد: اختصاص ارز ترجیحی به تنهایی برای تامین دارو کافی نیست

مردم پول خرید دارو را خواهند داشت و دارو قرار نیست گران شود. مباحث دیگری مانند تورم و گرانی وجود دارد اما شامل سه میلیارد دلار ارزترجیحی که امسال و سال‌های گذشته نیز داده شده، ندارد.

مجید فراهانی، معاون امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه و مرتضی خیرآبادی، عضو هیات ‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در میزگردی در برنامه کشیک سلامت، چالش‌های پیشرو بودجه نظام سلامت را در سال آینده بررسی کردند.

به گزارش فارماتودی، معاون امور سلامت سازمان برنامه و بودجه با اشاره به بودجه پیشنهادی دولت برای نظام سلامت در سال آینده، گفت: بودجه در نظرگرفته شده برای ارائه خدمات مختلف دولتی در بخش بهداشت و درمان در سال 1402، حدود 400 هزار میلیارد تومان است که نسبت به سال جاری تقریبا 42 درصد رشد داشته است. برای بخش حقوق و مزایای دانشگاه‌های علوم پزشکی 115 هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شده و برای نخستین بار یک هزار و 500 میلیارد تومان برای کمک به تغذیه دانشجویان منابع مالی درنظرگرفته شده است.

او ادامه داد: بودجه صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج با 40 درصد رشد در سال آینده به 7 هزار میلیارد تومان می‌رسد که از نقاط مثبت بودجه سال آینده است. همچنین 5 هزار میلیارد تومان هم برای پوشش رایگان بیمه‌ سلامت اقشار کم‌درآمد در این بودجه دیده شده است.

69 همت به تنهایی کافی نیست

در ادامه برنامه کشیک سلامت که مانند هفته‌های گذشته به بررسی بودجه نظام سلامت پرداخته است، مرتضی خیرآبادی، عضو هیات ‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران نیز گفت: بودجه 69 هزار میلیارد تومانی برای طرح دارویاری درنظر گرفته شده، اما ما نمی‌دانیم چگونه می‌خواهند آن را با ارز 23 هزار تومانی پرداخت کنند. امروز یک ماه از اعلام نرخ ارز نیمایی از سوی رئیس بانک مرکزی می‌گذرد، اما صنایع دارویی ارز خود را به قیمت بالای 30 هزار تومان تامین می‌کنند.

معاون امور سلامت سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این انتقاد، گفت: در قانون تکلیف‌شده که یارانه دارو به‌جای اینکه به تولیدکنندگان دارو داده شود، از طریق بیمه‌ها در اختیار مصرف‌کننده قرار بگیرد. بنابراین طبق روال سال‌های گذشته، سه میلیارد دلار ارز ترجیحی به دارو اختصاص داده شده که طبق قانون می‌توان بودجه آن را تا 76 هزار میلیارد تومان هم افزایش داد.

یارانه 4200 تومانی حذف نمی‌شود

فراهانی با اشاره به اینکه یارانه دارو در سال آینده حذف نمی‌شود، افزود: طبق قانون دارو باید با قیمت مصوب شهریور 1400 به دست مصرف‌کننده برسد، پس یارانه 4200 تومانی همچنان اختصاص می‌یابد و ما تنها باید مابه‌التفاوت آن را برای سال آینده پرداخت کنیم؛ که اگر اختلاف آن را با ارز نیمایی 28 هزار و 500 تومانی اعلام شده در نظر بگیرم، هر دلار برای صنایع دارویی حدود 24 هزار و 300 تومان می‌شود که با تعیین سه میلیارد دلار ارز مورد نیاز، به همین رقم 69 هزار میلیارد تومان می‌رسیم.

او درپاسخ به پرسش مجری برنامه که تولیدکنندگان گلایه می‌کنند در بودجه پیشنهادی عوارض گمرکی، هزینه‌ها دیگر تولید داروها و حتی سود داروخانه‌ها لحاظ نشده، گفت: پیش از این هم سه میلیارد دلار ارز ترجیحی به تولیدکنندگان دارو می‌دادیم و اکنون تنها این یارانه به انتهای زنجیره دارو یعنی مصرف‌کننده، می‌رسد؛ و در سال‌های گذشته هم هزینه‌های دیگر تولید برعهده شرکت‌های دارویی بوده است.

در ادامه برنامه، خیرآبادی در واکنش به این سخنان گلایه کرد که 35 درصد ارز مورد نیاز از طریق ارزترجیحی تامین می‌شود و 65 درصد مابقی باید از طریق دلار آزاد پرداخت شود؛ چرا دولت هزینه‌های دیگر تولید را نمی‌بیند و در نهایت مصرف‌کننده باید در سال آینده ‌50 درصد هزینه‌های تولید دارو را از جیب پرداخت کند؛ که در جواب از سوی معاون امور سلامت سازمان برنامه و بودجه شنید: اینطور نیست چرا که تولیدکنندگان ارزبری دیگری نخواهند داشت؛‌ این خوب است که آقای خیرآبادی نگران مصرف‌کنندگان هستند، اما صنایع دارویی خواسته‌های دیگری مانند دریافت تسهیلات بانکی و مشکلاتی مانند نقدینگی دارند.

خیرآبادی نیز در جواب گفت: تولیدکنندگان از دو طریق تسهیلات بانکی که به آنان اعطا نمی‌شود و فروش دارو، درآمد دارند و زمانی که مردم توان خرید دارو را نداشته باشند، این درآمد هم محقق نخواهد شد.

مجید فراهانی در ادامه برنامه کشیک سلامت با قبول وجود مشکلات دیگر صنایع دارویی، تاکید کرد: مردم پول خرید دارو را خواهند داشت و دارو قرار نیست گران شود. مباحث دیگری مانند تورم و گرانی وجود دارد اما شامل سه میلیارد دلار ارزترجیحی که امسال و سال‌های گذشته نیز داده شده، ندارد.

در ادامه عضو هیات ‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران گفت که فشار بر صنایع دارویی به دلیل قیمت‌گذاری دستوری زیاد است و بهتر است که دولت از طریق بیمه‌ها از مصرف‌کننده حمایت کند. از این موارد که بگذریم قرار است این بودجه از منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها تامین شود که خود این موضوع چالش‌برانگیز است.

معاون امور سلامت سازمان برنامه و بودجه در واکنش به این انتقاد تاکید کرد: ما قرار است یارانه پرداخت کنیم و محل اعتبار آن، منابع هدفمندی است و این مسئله مشکل‌ساز نیست. اینکه از زمان اجرایی‌شدن طرح دارویار، بیمه تامین اجتماعی به درستی پرداخت نداشته، ربطی به دارویار ندارد؛ چرا که این طرح بودجه مجزا دارد و با توجه به عملکرد بیمه‌ها، به موقع پرداخت شده است.

کشیک سلامت به تهیه‌کنندگی سهیل سلیمانی کاری است از گروه سلامت اجتماعی که روز‌های شنبه، دوشنبه و چهارشنبه حوالی ساعت ۱۸ از شبکه سلامت سیما پخش می‌شود.

به اشتراک بگذارید

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *