داکسی سایکلین چیست؟ عوارض مصرف ان کدام است؟
داکسی سایکلین نوعی آنتیبیوتیک برای درمان عفونتهای باکتریایی است.
به گزارش فارماتودی به نقل از فرتاک نیوز، عفونتها از مشکلات شایعی هستند که اکثر افراد حداقل یک بار آن را در زندگی تجربه کردهاند. با وجود آنتی بیوتیکهای طبیعی گاهی لازم است تا درمانهای شیمیایی را برای رفع کامل مشکلاتمان به کار بگیریم.
برای درمان عفونت انواع مختلفی از داروها وجود دارند. یکی از داروهای معروف در این زمینه که توسط پزشک تجویز میگردد قرص داکسی سایکلین است که در این مقاله به ذکر موارد مصرف و همچنین عوارض احتمالی آن خواهیم پرداخت.
داکسی سایکلین چیست؟
داکسی سایکلین (Doxycycline) نوعی آنتیبیوتیک از دسته تتراسایکلین است. این دارو یک داروی ضد باکتریایی رایج است که برای درمان عفونتهای گوناگون از قبیل آکنه (جوش)، عفونت گوش میانی، سایر عفونتهای پوست و بافت نرم، برونشیت، سینوزیت، سینه پهلو، عفونتهای دستگاه ادراری و نیز عفونتهای کلامیدیایی، سیفلیس، و گنورهای استفاده میشود.
به خاطر داشته باشید که این دارو تنها برای درمان عفونتهای باکتریایی میتواند مورد استفاده قرار گیرد و در درمان عفونتهای ویروسی نظیر آنفولانزا و سرماخوردگی بیتأثیر است.
چگونگی مصرف داکسی سایکلین
اگر قرار است دارو را روزی ۲ بار مصرف کنید، باید هر ۱۲ ساعت مصرف شود. همچنین دارو باید سر وقت و به طور کامل مصرف شود، حتی اگر احساس بهبودی دارید. چنانچه پیش از اتمام دارو، مصرف آن را قطع کنید علایمتان ممکن است عود کند. داکسی سایکلین را میتوان با شکم خالی (یک ساعت قبل یا ۲ ساعت پس از غذا) یا با غذا مصرف کرد. مصرف ۲ لیوان کامل آب بعد از خوردن دارو توصیه میشود.
توجه داشته باشید که آنتی بیوتیکها زمانی بهترین اثر را میکنند که به موقع و سر ساعت مصرف گردند. بنابراین برای کاهش احتمال فراموشی ساعت مشخصی در روز را برای مصرف داروی خود تعیین کنید که کمتر فراموش کنید. اما چنانچه در هر صورت یک نوبت را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید دارو را مصرف کنید. البته اگر تقریبا موقع نوبت بعدی رسیده است نوبت فراموش شده را رها کرده و به برنامه دارویی معمولتان باز گشته و مقدار دارو را دو برابر نکنید.
عوارض احتمالی مصرف داکسی سایکلین
عوارض جانبی این دارو شامل تهوع و استفراغ ، اسهال ، تغییر رنگ دندان در بچهها ، ضایعات پوستی ، علایم آسم ، زخم معده ، زخم دهان ، زبان سیاه رنگ و دل درد میباشد. این عوارض در هر فردی که از این دارو استفاده میکند پیش نمیآید بلکه بروز این عوارض نادرند. خوشبختانه این علایم در صورت بروز معمولا موقتی هستند و خود به خود نیز بهبود مییابند. با این وجود در صورتی که این علایم در شما تداوم یافته است یا برای شما بسیار آزاردهنده میباشد با پزشک خود تماس بگیرید و موضوع را با وی در میان بگذارید.
خوشبختانه حساسیت دارویی شدید به کپسول داکسی سایکلین عارضهای بسیار نادر است. با این وجود در صورت بروز واکنش پوستی، تورم لبها و مخاطات و تنگی نفس بیدرنگ به یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید. همچنین توجه نمایید که کودکان نسبت به عوارض جانبی این دارو حساستر میباشند. به خصوص تغییر رنگ دهان عارضهای از مصرف داکسی سیکلین در کودکان به خصوص کودکان زیر ۸ سال میباشد.
مواردی که در ارتباط با مصرف داکسی سایکلین باید بدانید
در حین مصرف این دارو از نور خورشید بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر و از لامپهای آفتابی و وسایل برنزهکننده اجتناب کنید. مناطق در معرض نور را با کرمهای ضدآفتاب با قدرت محافظت کنندگی (SPF) حداقل ۱۵ بپوشانید.
اگر قرص ضدبارداری مصرف میکنید، در حین استفاده از داکسی سایکلین یک روش جلوگیری دیگر را به تنهایی یا در کنار قرص ضدبارداری به کار گیرید.
داروهایی نظیر ایزوترتینوئید (داروهای رتینوئید)، باربیتوراتها (نظیر فنوباربیتال)، دیگوکسین، پنیسیلین و تمامی داروهای ضد تشنج از مواردی هستند که با این دارو تداخل میکنند. در صورت مصرف هر کدام موارد را به اطلاع پزشک معالج خود برسانید.
این دارو در دوران بارداری توصیه نمیگردد و میتواند عوارضی بر روی جنین داشته باشد.
داکسی سایکلین عوارض جدی بر روی شیرخوار ندارد. با این وجود توصیه میشود قبل از شیر دادن به شیرخوار با پزشک خود در این رابطه مشورت نمایید.
هنگام مصرف این دارو نباید شیر، محصولات لبنی، آنتی اسید، مکمل کلسیمی، مکمل آهن یا ملینهای حاوی منیزیم مصرف کنید. این مواد غذایی یا داروها را حداقل ۲ ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از مصرف داکسی سایکلین استفاده کنید.
داکسی سایکلین را دور از دسترس کودکان و دور از گرما، نور مستقیم یا حرارت مرطوب نگهداری کنید زیرا دارو در این شرایط فاسد میشود.