بودجه قطرهچکانی دارو و تجهیزات پزشکی؛ زنگ خطری برای سال آینده
حوزه سلامت کشور با دارو و تجهیزات پزشکی در هم آمیخته است. یعنی هر گونه تصمیمات نادرست برای دارو و تجهیزات پزشکی، میتواند سلامت مردم را تهدید کند.
به گزارش فارماتودی، خبرگزاری مهر در گزارشی نوشت که بودجه ۶۹ هزار میلیارد تومانی برای اجرای طرح دارویاری در سال آینده، از همین حالا با هشدار مسئولان و دست اندرکاران حوزه سلامت مواجه شده است. زیرا، به نظر میرسد که با این بودجه، اوضاع دارو و تجهیزات پزشکی، در سال ۱۴۰۲ بحرانی خواهد شد.
آن طور که وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو عنوان کردهاند، حداقل بودجه مورد نیاز برای سال آینده، میبایست ۱۰۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شود تا بتوان شرایط را کنترل کرد. این در حالی است که دست اندرکاران صنعت دارو و تجهیزات پزشکی، معتقدند این عدد باید به ۱۸۵ هزار میلیارد تومان برسد و البته یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، رقم مورد نیاز برای دارو و تجهیزات پزشکی را، ۲۰۷ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است.
بر همین اساس، اگر قرار باشد رقم ۶۹ هزار میلیارد تومان که پیشنهاد دولت در لایحه بودجه سال آینده است، بدون تغییر به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد، از همین حالا؛ زنگ خطر برای دارو و تجهیزات پزشکی به صدا در آمده است.
زهرا شیخی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: بودجه بهداشت و درمان مانند سالهای قبل با واقعیتها فاصله فاحش دارد.
او افزود: بودجه پیشنهادی که مشخص است، لایحه تقدیم مجلس شده و در نهایت به “ناچار” تصویب میشود. اما چقدر این بودجه، محقق و در عمل اجرایی میشود، مشخص نیست.
شیخی با تاکید بر اینکه ردیفهای بودجه نظام سلامت باید تغییر کند، ادامه داد: باید ببینیم که منابع چقدر پایدار است.
او افزود: در مورد طرح دارویاری هم گفتم که زیرساختها مناسب و منابع پایدار نیست و موفق بودن این طرح مشخص نبود؛ و اکنون نیز قرار است منابع این طرح از محل یارانهها تأمین شود که قابل اتکا نیست.
شیخی با اشاره به بودجه ۶۹ هزار میلیارد تومانی برای سال آینده، تاکید کرد: طبق گزارش سازمان غذا و دارو سالانه ۳. ۵ میلیارد دلار برای تأمین دارو نیاز است، اما عملاً نتوانستهاند منابع لازم را پوشش دهند. همیشه وزارت بهداشت طلب کلان از دولت دارد و اگر منابع به موقع تأمین میشد، ما شاهد اتفاقات اخیر نبودیم.
نامه به کمیسیون تلفیق
در همین حال، در نامه مؤسسه پشتیبانی، رفع موانع و انتقال دانشهای نوین به تولیدکنندگان، تأمین کنندگان، متخصصین تجهیزات، ملزومات پزشکی، آزمایشگاهی، دندانپزشکی و دارویی ایران، به سیدجلیل میرمحمدی عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۲ مجلس، عنوان شده است؛ اگر بودجه ۶۹ هزار میلیاردی به ۱۰۵ هزار میلیارد هم برسد، به هیچ عنوان مکفی و پاسخگوی نیاز این بخش نخواهد بود.
در این نامه تاکید شده است که با توجه به ۳۵ درصد تأمین دارو با ارز ۴۲۰۰ تومانی و ۶۰ درصد تجهیزات پزشکی مصرفی با ارز ۴۲۰۰ تومانی با محاسبات مستند، ۴۲ درصد ریال اضافه بر بودجه نیاز داریم که نیاز ۱۸۵ هزار میلیاردی را برای حفظ شرایط حال و نه بهبود، اثبات میسازد.
فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، نیز با اشاره به بودجه ۶۹ هزار میلیاردی، عنوان داشته است که اعتبار لازم برای اجرای موفق طرح دارویاری حداقل ۲۰۷ هزار میلیارد تومان است. بنابراین با کسری بودجه ۱۳۸ هزار میلیارد تومانی برای اجرای طرح دارویاری روبهرو خواهیم شد.
او افزود: با قاطعیت اعلام میکنم که سقف بودجه لحاظ شده برای اجرای طرح دارویاری در سال آینده با نیازها همخوانی ندارد و اگر به همین شکل پیش برویم، اجرای طرح دارویاری در سال آینده شکست خواهد خورد.
به نظر میرسد با توجه به اهمیت حوزه سلامت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی میبایست به دور از هر گونه جوسازی، واقعیتهای حوزه سلامت را در نظر بگیرند.