داروی آلزایمر در آستانه دریافت مجوز؛ هزینه مصرف سالانه: ۲۶ هزار دلار
مشاوران بهداشتی آمریکا به اتفاق آرا از دادن تأییدیه کامل به یک داروی آلزایمر حمایت کردند.
به گزارش فارماتودی، نتایج اولیه کارآزماییهای داروی لِکِمبی (leqembi) نشان میدهد که قادر است میتواند پیشرفت آلزایمر را تا چندین ماه کاهش دهد. سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا اکنون برای اعطای مجوز کامل در حال بررسی نتایج قطعیتر این دارو است.
گروه مشاوران خارجی سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا به اعطای مجوز کامل به این دارو رأی داد. با این حال این سازمان الزامی برای اعطای این مجوز ندارد و تا ششم ژوئیه فرصت دارد تا نتایج را بررسی کرده و نظر نهایی خود را اعلام کند.
تأیید اولیه سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا به این دارو از طریق برنامه دادن مجوز سریع دسترسی زودهنگام به داروها انجام شده است.
این دارو توسط «آیسای و بایوژن» به بازار عرضه شده است و کمک میکند تا یک پلاک مغزی که از مشخصههای آلزایمر است پاک شود.
هزینه لِکِمبی ۲۶ هزار و ۵۰۰ دلار در سال است و تعداد انگشت شماری از بیمارانی که تا به امروز آن را دریافت کردهاند عمدتاً مجبور به پرداخت این هزینه از جیب خود بودهاند.
دریافت مجوز کامل راه را برای پرداخت بخشی از این هزینه توسط بیمهها هموار میکند.
لِکِمبی اولین دارویی است که نشان داده شده است با هدف قرار دادن بیولوژی این بیماری، بروز آلزایمر را کند میکند.
تأخیر در پیشرفت بیماری به حدود پنج ماه میرسد، و برخی از کارشناسان بر سر اینکه آیا این تفاوت برای بهبود معنادار زندگی افراد کافی است یا خیر، اختلاف نظر دارند.
سه نفر از بیمارانی که از این دارو استفاده میکردند در طول پژوهش جان خود را از دست دادند که دو مورد پس از سکته مغزی مرتبط با خونریزی مغزی بود.
مشاوران سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا میگویند مشخص نیست که سایر عوامل زمینهای بیماران، از جمله استفاده آنها از داروهای رقیقکننده خون که میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد، در مرگها نقش داشته است یا خیر.
دکتر رابرت الکساندر از دانشگاه آریزونا که ریاست این گروه مشاوران را بر عهده داشت میگوید دارو عوارض نامطلوبی دارد ولی قابل کنترل هستند و منفعت آن واضح است.
حدود ۶.۵ میلیون آمریکایی مبتلا به آلزایمر هستند که پنجمین علت مرگ و میر برای افراد ۶۵ سال و بالاتر محسوب میشود.
در ایران نیز این بیماری شایع است. در فروردین ماه، مدیر عامل انجمن آلزایمر ایران گفت حدود یک میلیون نفر به انواع دمانس از جمله آلزایمر مبتلا هستند.
معصومه صالحی همچنین گفت که سن ابتلا به آلزایمر در کشور پایین آمده و به ۵۰ سال رسیده است.