رئیس انجمن داروسازان: بودجه کفاف نیمی از بازار دارو در سال آینده را می‌دهد

ممکن است اگر یک قلم نباشد پزشک بتواند نوع دیگری را تجویز و جایگزین کند اما حیات بیماران خاص وابسته به داروهایی است که اگر نباشند به راحتی قابل جانشینی و تغییر نیست.

رئیس انجمن داروسازان تهران درباره وضعیت دارو در سال آینده اظهار داشت: هم نگران کمبود دارو هستیم و هم اینکه با اجرای طرح دارویار و به نحوی آزادسازی نسبی قیمت داروها و یا خارج کردن دارو از ارز‌های ارزان انجام گرفت، مشکل نقدینگی وارد کنندگان دارو و مواد اولیه دارو را یادآور می‌شود که علی رغم همه هشدار‌های داده شده عملا هیچ اقدام عملی برای تامین منابع مالی کم بهره برای تولید کنندگان دارو صورت نگرفته است. می‌شود گفت که در مجموع چشم‌انداز ما نسبت به وضعیت دارو در سال آینده همراه با نگرانی است.

به گزارش فارماتودی، حمید خویی در گفت‌وگو با شفقنا در خصوص وضعیت دارو اظهار داشت: به نظر من مشکل اصلی این است که ما در تامین داروهای مورد نیاز مردم و به طور کلی در زمینه مدیریت نظام سلامت، نه تنها سیاست روشن دراز مدت و کوتاه مدت بلکه سیاست میان مدت هم نداریم. اگر از برنامه ریزان و مجریان نظام سلامت بپرسیم که در سه ماه آینده اوضاع چگونه خواهد بود و نه در یک سال آینده، به سختی می‌توانند براساس داده‌های عینی و مطمئن به این سوال پاسخ بدهند. آن چیزی که مسلم است این است که بودجه‌ای که برای دارو در 1402 تامین شده است نیمی از حداقل عددی است که سازمان غذا و دارو و برنامه ریزان دارویی برای تامین کف بازار دارویی کشور در نظر گرفته‌اند.

او ادامه داد که این مساله با این پیش فرض است که اگر یک اتفاق فوق العاده‌ای مثل موج جدیدی از کرونا پیش نیاید چون دو سال پیش که مساله کرونا پیش آمد تامین داروهای کرونا و واکسن‌های ضد کرونا تقریبا بیش از نیمی از بودجه دارویی کشور را بلعید و سیاستگذاران دارو مجبور بودند که اولویت را برای تامین داروهای کرونا قائل شوند. این داروها در ماه‌های اول شیوع کرونا از طریق واردات تامین می‌شد و عملا بخش مهمی از عرضه دارو را می‌بلعید.

او افزود: بر فرض اینکه هیچ اتفاقی از این دست رخ ندهد باز هم بودجه‌ای که برای دارو در نظر گرفته شده است به زور می‌تواند نیمی از بازار دارو را تامین کند. این مساله‌ای است که هم مدیر کل دارو و هم رییس سازمان غذا و دارو در این رابطه هشدار داده است اما متاسفانه گوشی برای شنیدن وجود ندارد. به نظر من با این شرایط هم نگران کمبود دارو هستیم و هم اینکه با اجرای طرح دارویار و به نحوی آزادسازی نسبی قیمت داروها و یا خارج کردن دارو از ارز‌های ارزان انجام گرفت، مشکل نقدینگی وارد کنندگان دارو و مواد اولیه دارو را یادآور می‌شود که علی رغم همه هشدار‌های داده شده عملا هیچ اقدام عملی برای تامین منابع مالی کم بهره برای تولید کنندگان دارو صورت نگرفته است. یعنی نظام‌های بانکی باید وام‌های ارزان برای تامین نقدینگی ریالی صنایع را در اختیار آن‌ها قرار بدهد که متاسفانه این اتفاق نیفتاده است. می‌شود گفت که در مجموع چشم‌انداز ما نسبت به وضعیت دارو در سال آینده همراه با نگرانی است.

تامین سلامت وظیفه دولت است

خویی در خصوص اینکه کدام گروه‌ها بیشتر با مشکلات کمبود دارو مواجه هستند؟ اظهار داشت: به هر حال هر بیماری به عنوان یک شهروند ایرانی اگر نیازی به دارو داشته باشد طبق قانون اساسی باید این دارو برایش تهیه شود. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که سلامت حق آحاد مردم است و تامین این سلامت وظیفه دولت است. این گروه بندی که داروی این‌ها کمتر است یا آن‌ها خیلی درست نیست. هر دارویی که در بازار با کمبود روبرو شود بحثی جدی است. ولی برخی از دارو‌ها در دسته دارویی تعریف می‌شوند و ممکن است اگر یک قلم نباشد پزشک بتواند نوع دیگری را تجویز و جایگزین کند اما حیات بیماران خاص وابسته به داروهایی است که اگر نباشند به راحتی قابل جانشینی و تغییر نیست؛ مثل بیمارانی که‌ام اس دارند یا بیمارانی که پیوند عضو و پیوند کلیه دارند. کمبود‌های دارویی می‌تواند در این بیماران هزینه‌های سنگین‌تری را ایجاد کند.

به اشتراک بگذارید

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *