داروهای خانگی را در یخچال نگه نداریم!

لازم است افراد نحوه نگهداری صحیح داروها را بدانند و مطابق آن عمل کنند. تعداد داروهایی که باید در یخچال نگهداری شوند اندک است و باید هنگام دریافت دارو از داروساز نحوه نگهداری آن را پرسید.

درون هر یخچال و کشوی کمدهای ایرانی‌ها تعداد زیادی از انواع قرص و دارو انبار شده و آسپرین، آموکسی سیلین و سرماخوردگی و غیره یافت می‌شود، فارغ از اینکه این داروها ارز زیادی را مصرف می‌کنند و هزینه زیادی را بر دست دولت گذاشته، ولی خانواده‌ها طبق عادت این پدیده را نسل به نسل به یادگار می گذارند.

به گزارش فارماتودی به نقل از همشهری آنلاین، تصور اشتباه نگهداری داروها در منزل برای روز مبادا بسیار خطرناک و نادرست است و شاهد هستیم در خیلی از منازل جمع آوری و انبار داروها در قفسه یا جعبه‌های دارویی در آشپزخانه یا یخچال صورت می‌گیرد، در حالی که این نوع نگهداری موجب فاسد شدن دارو و مسمومیت می‌شود.

داروخانه‌ها بر اساس دستور سازمان غذا و دارو مجوز دریافت داروهای مرجوعی را ندارند چرا که هر دارویی نیاز به دما و مکان نگهداری خاص دارد و در صورت پذیرفتن داروی مرجوعی امکان مسمومیت نیز بیش از این شرایط می‌شود، بنابراین انباشت دارو در منزل امری بسیار اشتباه است که در بسیاری از خانواده‌های ایرانی رواج دارد.

به همین دلیل باید در این زمینه اطلاع رسانی و مردم از عواقب و خطرات این پدیده آگاه شوند چرا که نگهداری انواع قرص و کپسول در یخچال به دلیل رطوبت بالایی که در آن وجود دارد، موجب زودتر فاسد شدن این داروها می‌شود.

اکنون زمان مناسبی است تا در هر منزلی، به قفسه یا جعبه دارویی منزل سری بزنیم و به آن سر و سامان دهیم. گرچه داروها نقش موثری در درمان بسیاری از بیماری ها دارند ولی زمانی که دیگر نیازی به آنها نباشد ضروری است که برای جلوگیری از خطرات احتمالی، داروها را به شکل مناسبی دور بریزیم.

لازم است افراد نحوه نگهداری صحیح داروها را بدانند و مطابق آن عمل کنند. تعداد داروهایی که باید در یخچال نگهداری شوند اندک است و باید هنگام دریافت دارو از داروساز نحوه نگهداری آن را پرسید. بهنام کرمی داروساز در این باره گفت: نگهداری داروها در یخچال دمای ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد فقط برای داروهایی که یخچالی هستند، ضروری بوده، زیرا یخچال مانند حمام رطوبت دارد و باعث می‌شود دارو زودتر از رسیدن تاریخ انقضا و بسته بندی خراب شود.

او تاکید کرد: اگر داروی مورد نظر جزو لیست داروهای قابل دور ریختن در زباله باشد، داروها را بدون خرد کردن قرص‌ها و کپسول‌ها، از بسته بندی اصلی خارج و با مواد ناخوشایندی مانند تفاله چای مخلوط کنید. مخلوط را در کیسه پلاستیکی دربسته قرار دهید و سپس داخل سطل زباله بیندازید.

به گفته این داروساز، شربت متادون که برای درمان نگهدارنده اعتیاد به مواد مخدر توسط پزشک تجویز می‌شود بسیار خطرناک است و به هیچ عنوان نباید این دارو را در یخچال و در دسترس کودکان و یا در ظروف مخصوص فرآورده های خوراکی و نوشیدنی مثل بطری نوشابه نگهداری کرد چون به اشتباه ممکن است خورده شود و باعث مرگ شود. پس  برای انهدام آن  باید در فاضلاب ریخت و بطری را پس از آبکشی دور انداخت.

کرمی افزود: قبل از دور انداختن بطری خالی دارو، دستور مصرف روی آن را برای جلوگیری از مصرف نابجا مخدوش کنید، تعداد کمی از داروها هستند که ممکن است خطرناک باشند یا با مصرف تنها یک دوز در فردی که دارو به او تعلق ندارد، کشنده باشند. برای جلوگیری از مصرف این مواد توسط کودکان، حیوانات خانگی یا دیگر افراد، به محض اینکه دیگر مورد نیاز نباشند باید سریعا از طریق فاضلاب دور ریخته شوند.

او خاطرنشان کرد: داروهای خود را به دوستانتان ندهید، چرا که پزشک بر اساس سابقه بیماری دارو را برای شما تجویز کرده است و ممکن است برای فرد دیگر خطرناک باشد، در داخل اسپری داروهای استنشاقی که جهت درمان بیماری‌هایی مانند آسم و بیماری انسدادی ریوی موجودند، موادی به نام پروپلانت وجود دارد. این مواد گازهای بی‌اثری مانند کلرو فلوروکربن هستند که به عنوان حامل دارو محسوب می‌شوند و آزادسازی آنها منجر به صدمه لایه ازون خواهد شد، باید آنها را سوزاند.

کرمی ادامه داد: سرنگ و دستکش استریل نیز تاریخ انقضای مصرف دارند، از مصرف پمادها و کرم‌هایی که قوام خود را از دست داده‌اند، سفت یا آبکی شده اند، بپرهیزید و آنها را دور بریزید. هرگز دارویی را در جعبه داروی دیگری نگهداری نکنید. چرا که این امر منجر به مسمومیت دارویی می‌شود.

او اظهار کرد: داروها باید در بسته بندی و ظرف اصلی خود نگهداری شوند. خارج کردن آنها از ظروف و تقسیم در پاکت‌های کاغذی یا پلاستیکی فساد آنها را تسریع می‌کند. در  مورد قرص‌ها و کپسول‌هایی که پس از شمارش، بسته بندی و تحویل داده می‌شوند در صورت وجود رطوبت‌گیر و محکم بودن در ظرف، ملاک نگهداری تا تاریخ انقضا دارو است.

به اشتراک بگذارید

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *