آنچه باید درباره فاموتیدین بدانیم
قرص فاموتیدین یکی از پرمصرفترین داروها جهت درمان مشکلات عادی تا شدید گوارشی است که توسط شرکتهای متفاوتی در ایران تولید میشود.
به گزارش فارماتودی به نقل از فرتاک نیوز، این دارو بصورت قرص خوراکی فاموتیدین 40 و فاموتیدین 20 میلی گرم در داروخانهها موجود است و فروش آن بدون نسخهی پزشک نیز مجاز است.
قرص فاموتیدین جهت بهبود زخمهای گوارشی که ناشی از ترشح بیش از حد اسید معده ایجاد شده باشند استفاده میشود. شایعترین مورد مصرف این دارو در درمان بازگشت اسید و محتویات آن به مری و گلو و معده دردهای عصبی است.
اسید معده در حالت عادی در معده ترشح میشود تا به هضم غذا کمک کند اما افزایش ترشح آن میتواند مشکلاتی مانند التهاب، زخم گوارشی و رفلاکس به همراه داشته باشد.
فاموتیدین در درمان زخمهای خوش خیم معده و دوازدهه، زخم ناشی از برگشت محتویات معده به مری و سندرم زولینگر- الیسون به کار میرود.
این دارو به سرعت ولی به طور ناقص 45-40 درصد از مجرای گوارش جذب و به میزان کمی در اولین عبور کبدی خود متالیزه میشود.
اتصال دارو به پروتئینهای پلاسما کم است. اوج غلظت سرمی آن طی اثر دارو 12-10 ساعت است اما بیشتر داروبه صورت تغییر نیافته از کلیه دفع میشود.
عوارض جانبی
- سردرد
- سرگیجه
- اسهال
- یبوست
- انتروکولیت نکروزان
- تحریک محل تزریق
هشدارها
- بیمارانی که به سایمتیدین عدم تحمل نشان میدهند، ممکن است این دارو را نیز تحمل نکنند.
- در صورت وجود عیب کار کبد یا کلیه، با احتیاط مصرف شود.
- به طور کلی مصرف داروهای مسدد گیرنده H2 بندرت برای بیش از 8 هفته ضروری است. برای مصارف طولانی مدت این داروها مطالعهای صورت نگرفته است.
نکات قابل توجه
- درمان طولانیمدت (بیش از دو سال) ممکن است به اختلال در جذب ویتامین B12 و کمبود آن منجر شود.
- کشیدن سیگار موجب کاهش اثر این دارو میشود.
- برای بیماران سالخورده یا مبتلا به نارسایی کبدی یا کلیوی ممکن است به کاهش مقدار مصرف دارو نیاز باشد.